Image
Top
Menu

Penthouse na Mokotowie

Bliskość natury w centrum Warszawy

Na osiedlu Eko Park, przy warszawskich polach mokotowskich studio HIP Design zaprojektowało dwupoziomowy penthouse. Apartament ma ok 170 m2 oraz 3 piękne tarasy z których widok rozpościera się bezpośrednio na zieleń parku oraz panoramę Warszawy.

HIP DESIGN stworzyło projekt wnętrza apartamentu które jest eleganckie, minimalistyczne oraz podkreśla jego bliskość  z naturą. Umiar oraz oszczędność użytych form i materiałów sprawiają że zieleń za oknami wchodzi do środka wnętrza otwierając wizualnie przestrzeń.

Układ wnętrza został całkowicie zmieniony, część ścian wyburzona a funkcje pomieszczeń zmienione. Tam gdzie kiedyś były schody teraz jest kuchnia, gdzie był hol udało się wygospodarować miejsce na łazienkę dla gości, pralnia znajduje się pod schodami dzięki czemu łazienka jednej z właścicielek mogła zostać powiększona. Zależało nam żeby uzyskać schemat przestrzeni typu open-space, gdzie funkcje płynnie się przenikają a podziały są tylko umownie, zawieszone w przestrzeni.

Do apartamentu wchodzi się z ostatniego, 5-tego piętra budynku do części wspólnej. Góra apartamentu jest zaprojektowana w formie otwartej przestrzeni, w holu wejściowym znajduje się łazienka dla gości. Jest ona jedynym zamkniętym pomieszczeniem na tym piętrze. Kuchnia, jadalnia i salon przenikają się tworząc harmonijną całość. Część prywatna właścicielek została rozplanowana poziom niżej. Jest to rzadko spotykane rozwiązanie ale ma ono wiele zalet po pierwsze izoluje hałas ponieważ poziom niżej jest nadal to samo mieszkanie. Po drugie zapachy towarzyszące gotowaniu unoszą się do góry wiec w sypialniach i innych pomieszczeniach prywatnych ich nie czuć. Góra apartamentu jest zaprojektowana w formie otwartej przestrzeni, w holu wejściowym znajduje się łazienka dla gości. Jest ona jedynym zamkniętym pomieszczeniem na tym piętrze. Kuchnia, jadalnia i salon przenikają się tworząc harmonijną całość. Na dolnym poziomie apartamentu znajdują się 2 sypialnie, 2 łazienki, biuro, pralnia, biblioteka połączona z przestrzenią do relaksu oraz taras przylegający do jednej z sypialni.

Apartament został urządzony w jasnych, naturalnych kolorach. Podłoga na piętrze jest wyłożona dużymi (60×120) kamiennymi płytami w kolorze jasnobeżowym natomiast poziom niżej zmienia się w drewnianą mozaikę przemysłową w kolorze wenge. Wszystkie łazienki w apartamencie są zachowane w jasnej kolorystyce, wyłożone dużymi slabami jasnego marmury. W całym wnętrzu kamienna podłoga jest podgrzewana. Białe ściany zostały przełamane w niektórych miejscach pięknym miodowym onyksem. Pełni on rolę naturalnych dzieł sztuki rozmieszczonych po całym wnętrzu. Każdy slab ma inny rysunek, niczym naturalny wielkoformatowy obraz. To rozwiązanie nie tylko przełamuje monotonię białych ścian ale także dodaje wnętrzu element luksusu. Jasne, lśniące, niekiedy transparentne powierzchnie w mieszkaniu pięknie łapią światło czyniąc przestrzeń bardziej świetlistą. Akcenty pomarańczu nadają charakter, sprawiając że przestrzeń staje się bardziej wyrazista. Wszystkie elementy wyposażenia zostały przemyślanie dobrane, od mebli najlepszych włoskich marek (Minotti, Foscarini, Artemide, Kartell, Pedralli) po ikony sprzętu AGD (Miele, KitchenAid).

Studio HIP DESIGN zaprojektowało ten Penthouse w minimalistycznym, eleganckim stylu, podkreślając jakość użytych materiałów. Prostota wnętrza sprawia że nic w nim nie przytłacza dzięki czemu sprzyja relaksowi oraz eksponuje bliskość zieleni.